Walvisvaart                                                   

Omstreeks 1719 begonnen de Amelanders zich met de walvisvangst te bemoeien. Een van de Amelander commandeurs bij de walvisvaart was Hidde Dirks Kat. Tijdens een van zijn tochten naar Groenland in 1777-1778, raakte zijn schip vast in het westijs. Hij wist met slechts enkele overlevenden na vele omzwervingen de bewoonde wereld te bereiken.

De vele commandeurshuisjes in Hollum, Ballum, Nes en Buren herinneren nu nog aan de welvaart, die deze activiteiten voor Ameland met zich meebrachten. Ook het jutten was in de 18e en 19e euuw een belangrijke bron van inkomsten. De meeste walvissen (151) werden overigens gevangen door Amelander commandeur Barend Hansz. De eilander walvisvaarders, veelal afkomstig uit Hollum, en in mindere mate van Ballum, Nes en Buren, zijn van grote invloed geweest op de lokale economie van Ameland.

Nog steeds zijn de z.g.n. commandeurswoningen op het eiland duidelijk aanwezig. Ook de vele monumentale grafstenen op de begraafplaatsen herinneren aan deze tijd. De welstand die hieruit blijkt, is illustratief voor de toemalige walvisvaart.
Als ode aan de voorouders van Ameland menen wij dat de naam voor ons Hotel-Café "De Walvisvaarder van Ameland" een eervolle is. '.